Saturday, 21 February 2009

menjelajah dan memburu!! (explorehunt'09)











kepenatan hari ni mmg sgtlah dirasai oleh para2 peserta xplorehunt anjuran coit(best giler siot)..
mmg agak menakjubkan majoriti bdk batch kitorg sume join(kesedaran sivik bak kate ummi)

ura2 mengatakan bahawa race kali ini(yg ketiga kali ) adalah yang plg 'tough' dri sebelum2 ni..
dan ura2 itu telah terbukti ..TAHNIAH COIT kerana berjaya membantu pelajar2 dlm memecahkan lemak2 student2 ni..hahahaha(bak kate ummi lagi, mlm ni ak masak, die kate nk ganti blik lemak yg hilang "regain back the loss fat")..haha

pasukan ak consist of nurel, nurul, samihah and ummi..(jgn pndang rendah pasukan kami!!..haha)

memandangkan kitorg adelah group yg first register, dan first yg dilepaskan , maka kitorg adalah mangsa xplorehunt'09 yg pertama..(aduhh..)

ape lg, dengan xreadynye lagi..kitorg pun berlari mencari checkpoint first, xnak dekat lg, iaitu ditempat dimana sampah diambil..pegilah sane tgok haaaa...kan betul, tgok sir alan ngan miss beauty(xtau name..erkk)..ngah menunggu dengan setin cat yg berwarna-warni..
sure2lah kena mengecat, mmg xnak baek lagi coit ni sbb mereka wat sekali keje2 amal mengecat tepi jalan, alah, yg hitam putih tu..

ak pun dengan menggunakan kepakaran mengecat ak yg ak berlatih pada raya yg lepas(mengecat umah ak ler..)..kejap je, dlm 5 mnit je dh siap...tangan pun bersih giler(lol)

pastu pegi checkpoint 2, kul that we get "ready, get, set, go..!!"..(agak2 ape??)

mestilah stadiumkan..mmg dekat gilerlah nk g stadium tu..berlari bagai nk gugur jantung ni(almaklumlah dah lame tak berlari, selalu drive je..hhaa)

ak ngan miha gune shortcut, naek trun bukit uniten dan memasuki longkang2 kering..nurul ngan ummi plak kena wat full turn utk smpai ke sane..(jauh siot, mmg respect ar kat diorg sbb diorg sggup gune jalan yg lagi jauh..haha)

task kena selesaikan kat sane, namekan flag yg diorg lukis, mmg cantik giler ar lukisan miss masyura..where this flag belongs to? which country??



jawapan paling xbleh blah yg kitorg dpt ialah "swaziland"..hahaha(jawapan dari lal, mmg xnak konpem lg die)

apelg lah, agak2 jawapan mmg btul tu sampai kena penalti 20 mnit(kejap je beb..)

fyi, bendera tu adalah kepunyaan negara TONGA.kami sepasukan ade gak terpikir baek jawab SIFU DAN TONGGA je..mesti betul giler..hahaha

dah tu, merantaulah kami ke checkpoint 3 dengan klu 'relax and see the mosque'..
sesampai je, mmg mencabar tenaga zahir dan batin..kami dikehendaki mengira kacang cap tangan sepenuh 1 plastik tesco tuh..jawapannya ialah = 270.(bajet betullah tu)


agak2 penat tenaga zahir dan batin, pegilah plak ke checkpoint 4, dengan klu "hungry and need to go to clinic"..surelah upten, ak pun tau..

pegi je diorg sruh cri kertas under table, meja 2nd ak pegi terus dapat, perasaan yang agak bangga menimpa diri pada mase itu, lari2 anak ke tempat marshal "buka2.."
ak pun bukalah, hangin ak pun sampai "Try again!!"..tersebut plak *&*%$#@# (mmg gelak ar sir tj ngan pn jun kat situ) apsallah xtulis je, "Terima kasih kerana mengunjungi meja kami, klau ade mase pegilah jenguk meja2 sebelah tu ek.."..

alah, senang je pun cume penat je, ingat blehlah proceed ke next checkpoint..mane samiha??
sempat plak die pegi jasa pegi beli air sejuk(kerana kami tidak dibekalkan air oleh mereka, lupe kot, smpai hati)..

berlari2 anaklah kami seperti berlarinye jemaah2 haji antara 2 bukit tu..laennyer kitorg lari xpatah blik dah..haha
next checkpoint 5, "boys lower hostel"...ade gak ak terpikir residence dan juga hotel2 murahan..haha..xmungkin2, kitorg pun pegilah amanah..

task ni mmg agak xbleh blah "who stays at BW-3-C49?"..xnak kejam lgi diorg..huhuhuhu
ak ngan miha pg coit cri jwapan dlu, ummi n nurul tggu kat amanah..

smpai je samihah dengan aksi die menelefon nurul smbil terbaring di depan blik lecturer, name penuh die adalah RIDHA OMAR..haih

dpt next klu and tggu diorg smpai kat coit, mmg agak kagum ak ngan nurul ngan ummi, wlaupun mereka berbadan sasa, semangat mereka tidak pernah luntur, berlari membawa beg ak ngan miha berisi air mineral sejuk yg dibeli tadi...hahaha(sorylah ek terlupe plak ak pegi tinggal beg tu kat sane...haha)

di checkpoint 6, setakat celup ckit2 kat dlm kolam yang dipanggil 'arawana' senang je..hahaha
berkat kesabaran dan juga kekentalan dan kecekalan kami, dengan menjadi pasukan pertama dilepaskan, kami menjadi pasukan KETIGA yang sampai..alhamdulillah(naseb baek xjauh sgt..adeyh, klau tak malu je..haha)

** memandangkan ini adalah xplorehunt terakhir kami, sempat merakamkan detik2 bersama rakan dan musuh2 seperjuangan..




Kesimpulan nyer:

1. Tajamkan skil korang terutamanya, dlm mengecat, mengenal pasti bendera2 negara unknown dan juga mengira kacang. Konpem menang punye, xmenang dtg jumpe ak k.

2. Fizikal bukan perkara utama, semangat dan kerjasama perkara utama(erkk..mentang2 name team, "APE YG PENTING KERJASAMA" credit to Wonder Pets)

3. Menanamkan sikap2 kesedaran sivik dlm diri anda.(Kami besar dan kami kuat bile bekerjasama, kerja jadi mudah..yeayyyy...Wonder Who??)

6 comments:

MrDon said...

aku bace mnde nih kan hajar..
mcm aku tgh main skali
huhuhuhu =D
walaupon aku dtg je tp x main T T
sob sob

nurel said...

penat2 berlari nmpak plak kelibat ko bw kete..xnak best lg..haha

ak ingat ko main skali..huhuhu
(sedih MrDon xjoin)..

tapi tidak mengapa, REDANG menanti disana~

zahiah said...

hihkihkh..muka i~

dalila said...

hahahha...siyes seronok!!!
wpun x menang...aku sukeeee!!!

MrDon said...

dalila kenape x ckp siyes gile sonok..best gile..rugi sape yg x main T_T sob sob..hehe

nurel said...

ade bnyak muka, muka i, muka u, muka we, muka us, muka-muka..dan macam2 muka lagi..hahaha~..to MrDon--> mmg rugi giler xjoin..hshs