Sunday, 22 February 2009

asal-usul name ini

name diberi adalah NURELAHAJARAHA MAHAMED RAMLY..itulah name ak..

ade org penah tanye sape yg bg name ak ni, ak pun dengan selambenyer menjawab "mestilah ak pilih sendri, ingat bayi xbleh ke pilih name sendri..lol"..hshs..iyola tuh~

ak penah bertanya kat mak ngan abah ak, sape punyer idea name ak ni..mak ak ckp ni sume idea abah ak...ak lintas memandang muke abah ak, die terdiam, mmg sahlah die yg bg..hshs

klau nk dimulakan cerita semenjak ak lahir name sebenar ak adalah, Nurelahajaraha iaitu nama yg telah didaftar ke JABATAN PENDAFTARAN NEGARA tetapi name yg melekat kat ak setelah name itu didaftarkan adalah Nurelahajar...agak pelik gak mane pergi nye lagi 3 alphabet tu kan..

klau nak tau tu sume keje abah ak..hahaha..hshs..cite die camni, mase tu nak daftar tulis kat surat beranak yg kecik tu kan, sebenarnye same je pun dlm rekod diorg tetapi beberapa titis dakwat telah menitis keatas surat beranak ak yg betul2 menutup 3 alphabet tu(mmg ade hikmah)..
cube bayangkan klau bukan 3 huruf tu je, kot2 name ak jd ape nurela, nurelaha, nurelahaja, nurelahajara atau mungkin jd camni urelaha, lahajaraha...erkkk..xnak2..hahaha

naseb baek kat umah family ak pggil ila(manje nyer..muah3)..hehe
start sekolah org pggil ak hajar...jiran2 pggil ila..hihi

name yg ak gune setakat sampai darjah enam adalah name ni Nurelahajar, ak amek UPSR pun gune name ni, agak korang VALID tak ak nyer sijil tuh..hurm..huhu

kekeliruan pada nama ak akhirnya telah dibetulkan ketika ak menyambut hari lahirku pada 23 DISEMBER 1999, iaitu setahun selepas sukan komanwel Kuala Lumpur diadakan(ada kene mengena ke??)..yelah, nak wat ic time tu, tgok2 ak kena gune name Nurelahajaraha tu..ak xbiasa, walaupun ak dah bersedia sejak ak mengetahui perkara sebenar melalui abah ngan mak ak..

org kat JPN tanye ak, die bg beberapa pilihan mase tuh..antara pilihan die ialah:

1. Mengekalkan name asal ak.
2. Membuang beberapa alphabet dlm name ak, dlm kes ak 'AHA'
3. Menukar nama ak


** Bagi ak pilihan yg ketiga tu agak menarik..yelah dapat tukar nama tuh, bukan selalu dpt peluang nih..haha..ada gak terpikir nak tukar nama Erra Fazira ke, Ella ke, Ziana Zain ke atau Awie..erkk, awie??

** Tapi keputusannyer telah diketahui ramai iaitu dengan pilihan 1..

nama ni mulai ak gune setelah ak melangkah keluar dri JPN(bw pulang surat beranak baru yg bersaiz A4, dimana baby mulai tahun 1997 mule gune)..erkk(istimewa tul ak nih)..dan mule ketika ak melangkah masuk ke tingkatan 1..

** ak dengan semangat dan name baru meneruskan hidupku..rupe2nyer, disinilah kisah nama ku mule meratapi bibir2 manusia yg melihat dan ingin membaca nama ak ..

cube sesape yg xpenah kenal nama ak dan xbrape nak reti baca ikut suku kata sebut name ak...sure ROSAK GILER nama ak..jgn cuba2 ya..tp klau ade BRAN cubalah..haha

klau ade function ape2 ke, atau ade cikgu baru ke, mmg ak dah prepare dah awal2 utk name ak dipanggil...cover sikit..haha

sampailah kat uniten ni, same je rupenyer..amendelah..
setiap kali semester baru, jumpelah lecturer baru..macam2 ragam ade...ak mmg dah sedia prepare, yg plg xblehlah bdk2 klas ak pun dah prepare gak..ada gak yg tlg betulkan name ak, ade gak yg siap2 ckp "abislah ko ja.."...hahaha..hshs

antara kes2 yg selalu terjadi, lecturer tu ulang try sebut name ak, ak pun pkir, bukan susah pun nak sebut name, pelik bin pelik kuasa dua betul..adeyh..

ade sekali mase tu klas english, lecturer sape ek, lupelah name die...adui..beselah msuk2 klas kenalah kenalkan diri, pastu sebut name..die tanye nak pggil ape?? ak pun ckplah "hajar"...tapi die xnak..perghhh..mmg xbleh blah..name ak tuh, ingat name die ke??
pastu die suggest nak pggil ak gune name nih "NUREL"..WAHHH, xnak org laen lagi name ak..xkanlah ak nk bantah plak kan, lgpun i like that name...sweet and sweet somemore..haha(secara xlangsung ak cerita skali asal usul name nurel nih..)..

klau nak tau ape maksud name ak mmg ak xtaulah, sbb abah ak pun xtau, penah gak cari maksud die, tapi ak dpt separuh je..ade ke..haha

** apepun ak bangga dengan name ak nih, xkesahlah korang suke ke tak, reti sebut ke tak..hahaha..i really LOVE NURELAHAJARAHA sbb abah ak yg bagi..hihi

** ak suke bile name ak disebut dengan betul, i really respect that person contohnye cam X-DEAN(Dr. Shariffudin)..hihi


Kesimpulannya:

1. Sayangilah name anda(mcm same ngan post ak b4 ni je..hshs)
2. Bglah anak anda name yg senang disebut seperti name ak nih.




** additional info, utk pengetahuan korang ak sendiri pun agak konfius ngan name ak sendri..ak sendri pun boleh salah eja name ak(pada sesiapa yg ternmpak..haha..rina ngan ummi)...penah gak tulis name ak salah ketika ingin membayar BMK time masuk uniten dlu(last2 ak salahkan org kat post office ..bole je)..

lalalala~

3 comments:

Chokichoki said...

nurelhajaraha ke nurelhajaraja? lol im confius im confius @_@

nurel said...

erkkk...kite pun konfius gak..haha

MrDon said...

nk pnggil "aha" bulih x??
nk pnggil yg alphabet yg tertmbah tu..
hehehe =p